18.9 C
New York
October 18, 2024

Buy now

Prvi rezultati: Obrađeno blizu 15% glasova, u vodstvu Erdogan s 56,67%

Na osnovu 14,84 posto obrađenih glasova u vodstvu je aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan s 56,67 posto osvojenih glasova, slijedi opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu sa 37,41 posto osvojenih glasova, javlja Anadolija.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima izbora, treći kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,33 posto glasova.

Muharrem Ince, koji je povukao kandidatur, trenutno je na ispod jedan posto glasova.

U utrci za turski parlament trenutno je u vodstvu Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti).

Birališta širom Turkiye zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turkiye.

Građani Turkiye danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

IZVOR: Anadolija

VIJESTI

POPULARNO

Erdogan ponovo u odbrani časti Alije i Bošnjaka (VIDEO)

Prije par dana je predsjednik Republike Türkiye, gospodin Recep Tayyip Erdoğan, ponovo stao u odbranu časti i amaneta rahmetli Alije Izetbegovića, Bosne i Bošnjaka. ...

Nova turska vojska, jato bespilotnih letjelica! (VIDEO)

Nastavljaju se testiranja nove tehnologije jata bespilotnih letjelica u Türkiye. Nova tehnologija obuhvata istovremeno korištenje velikog broja bespilotnih letjelica u koordiniranim operacijama u određenom vremenskom...

Oslobođenje Carigrada i Mehmed Fatih II

Piše: Nezim Halilović Muderris

Historijski govor predsjednika Erdogana (VIDEO)

Historijski govor sadašnjeg predsjednika, a tadašnjeg premijera Republike Türkiye, gospodina Redžepa Tajipa Erdogana. (Tadašnji) premijer Republike Türkiye, gospodin Redžep Tajip Erdogan, ljutito je napustio panel...

Turski vojnici pokazali visoku spremnost (VIDEO)

Turska vojska je poznata po svojoj snazi, veličini i moći. To je armija koja je druga po broju vojnika u NATO-u, a to mjesto...