14.8 C
New York
October 17, 2024

Buy now

Saudijska Arabija kupuje turske dronove

Turski proizvođač dronova Baykar potpisao je sa Saudijskom Arabijom najveći odbrambeni ugovor u historiji Turkiye.

Haluk Bayraktar, generalni direktor kompanije, objavio je u utorak na Twitteru da su Baykar i saudijsko Ministarstvo odbrane potpisali ugovor za borbeni dron kompanije Akinci.

Akinci može nositi različite terete, a opremljen je dvostrukom avionikom s umjetnom inteligencijom.

U stanju je da izvodi operacije koje se izvode s borbenim avionima, noseći sisteme elektronske podrške, sisteme dvostruke satelitske komunikacije, radar zrak-zrak, radar za izbegavanje sudara i radar sa sintetičkim otvorom.

Može se koristiti i u napadnim misijama zrak-zemlja i zrak-zrak.

U sklopu posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Saudijskoj Arabiji, dvije zemlje su u ponedjeljak potpisale niz sporazuma koji obuhvataju investicije, odbrambenu industriju, energetiku i komunikacije.

Od početka procesa istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica 2003. godine, Baykar je zaradio 75 posto svih svojih prihoda od izvoza.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM) 2021. godine, postao je lider u izvozu odbrambene i avioindustrije.

Baykar, čija je stopa izvoza iznosila 99,3 posto u ugovorima potpisanim 2022. godine, prijavio je prihod od 1,18 milijardi dolara.

Albanija je u decembru kupila i tri bespilotne letjelice Bayraktar TB2, model koji postaje sve popularniji nakon što su ga ukrajinske snage koristile protiv ruskih snaga.

IZVOR: TRT Balkan

VIJESTI

POPULARNO

Erdogan ponovo u odbrani časti Alije i Bošnjaka (VIDEO)

Prije par dana je predsjednik Republike Türkiye, gospodin Recep Tayyip Erdoğan, ponovo stao u odbranu časti i amaneta rahmetli Alije Izetbegovića, Bosne i Bošnjaka. ...

Nova turska vojska, jato bespilotnih letjelica! (VIDEO)

Nastavljaju se testiranja nove tehnologije jata bespilotnih letjelica u Türkiye. Nova tehnologija obuhvata istovremeno korištenje velikog broja bespilotnih letjelica u koordiniranim operacijama u određenom vremenskom...

Oslobođenje Carigrada i Mehmed Fatih II

Piše: Nezim Halilović Muderris

Historijski govor predsjednika Erdogana (VIDEO)

Historijski govor sadašnjeg predsjednika, a tadašnjeg premijera Republike Türkiye, gospodina Redžepa Tajipa Erdogana. (Tadašnji) premijer Republike Türkiye, gospodin Redžep Tajip Erdogan, ljutito je napustio panel...

Turski vojnici pokazali visoku spremnost (VIDEO)

Turska vojska je poznata po svojoj snazi, veličini i moći. To je armija koja je druga po broju vojnika u NATO-u, a to mjesto...