14.8 C
New York
October 17, 2024

Buy now

Koca: Poslat ćemo bolnički brod i uspostaviti terenske bolnice u Gazi

Nakon izraelskog zračnog napada na bolnicu kasno u utorak, u kojem su poginule stotine, Türkiye je spremna poslati brodsku bolnicu ili uspostaviti terenske bolnice koje će služiti ljudima u Gazi, rekao je turski ministar zdravstva.

Fahrettin Koca je u srijedu na X-u rekao da je razgovarao s međunarodnim predstavnicima i visokim zvaničnicima Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pozabavili napadom na izraelsku bolnicu u Gazi, ističući da je „neprihvatljivo da objekti koji služe ljudskom zdravlju budu napadnuti, pod bilo kojim okolnostima i iz bilo kog razloga”.

Na engleskom je napisao da je Türkiye “spremna poslati brodsku bolnicu u regiju ili uspostaviti terenske bolnice u Gazi ili na tačkama blizu granične kapije Rafah (u Egiptu), kako bi preko njih pružale zdravstvene usluge našoj palestinskoj braći i sestrama”.

„Tokom razgovora s regionalnim direktorom SZO za Evropu, dr. Hansom Klugeom, izjavio sam da je hitno i od suštinskog značaja da se podrži region u smislu zdravstvenih usluga. Spremni smo da djelujemo zajedno sa SZO-om ako odluči da izvrši ove radnje”, rekao je on.

Ističući da SZO „ima historijsku odgovornost u tom cilju“, Koca je rekao da je njegove ideje i sugestije pozdravio direktor SZO-a za istočni Mediteran dr. Ahmed al-Mandhari, a u konsultaciji s generalnim direktorom SZO-a Tedrosom Adhanomom Ghebrejesusom, „odlučili smo odmah pokrenuti proces saradnje između moje zemlje i SZO-a”.

Naglasio je da je Türkiye spremna pomoći bebama, djeci, starcima i nevinim ljudima u regionu, “uprkos svim vrstama diplomatskih poteškoća”.

Od prošle sedmice, kada je uveo “potpunu opsadu” Gaze, Izrael je odbio ponude pomoći kako međunarodnih nevladinih organizacija tako i zainteresovanih vlada, ostavljajući milione Palestinaca bez zaliha vode, hrane ili struje, i s niskim sanitetskim zalihama.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu zahvalio je Türkiye i turskom ministru zdravstva na njihovom partnerstvu „u ovom ključnom trenutku”.

Kluge je, sa svoje strane, odgovorio na X: „Iskreno hvala dr. Fahrettinu Koci i Ministarstvu zdravstva Türkiye na njihovom partnerstvu u ovom ključnom trenutku. SZO i humanitarni partneri rade na dopremanju neophodnih medicinskih i drugih zaliha do ustanova i pacijenata kojima je to potrebno, za koje je siguran pristup.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, rekao je za Anadolu glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se leševi razbacani po krugu bolnice.

Hiljade Palestinaca, uključujući žene i djecu, nalazilo se u bolnici kada je zgrada bila bombardirana, navodi reporter Anadolije.

IZVOR: TRT Balkan

VIJESTI

POPULARNO

Erdogan ponovo u odbrani časti Alije i Bošnjaka (VIDEO)

Prije par dana je predsjednik Republike Türkiye, gospodin Recep Tayyip Erdoğan, ponovo stao u odbranu časti i amaneta rahmetli Alije Izetbegovića, Bosne i Bošnjaka. ...

Nova turska vojska, jato bespilotnih letjelica! (VIDEO)

Nastavljaju se testiranja nove tehnologije jata bespilotnih letjelica u Türkiye. Nova tehnologija obuhvata istovremeno korištenje velikog broja bespilotnih letjelica u koordiniranim operacijama u određenom vremenskom...

Oslobođenje Carigrada i Mehmed Fatih II

Piše: Nezim Halilović Muderris

Historijski govor predsjednika Erdogana (VIDEO)

Historijski govor sadašnjeg predsjednika, a tadašnjeg premijera Republike Türkiye, gospodina Redžepa Tajipa Erdogana. (Tadašnji) premijer Republike Türkiye, gospodin Redžep Tajip Erdogan, ljutito je napustio panel...

Turski vojnici pokazali visoku spremnost (VIDEO)

Turska vojska je poznata po svojoj snazi, veličini i moći. To je armija koja je druga po broju vojnika u NATO-u, a to mjesto...